torstai 19. syyskuuta 2013

Sisältöä elämässä

Jos nyt uudestaan yrittäisin muotoilla tänään aiemmin poistamaani postaustani. Osallistuva vai oliko se osallistava sosiaaliturva saa ajatuksena tikahtumaan - vetää miltei aivan sanattomaksi.

Moni työelämän ulkopuolella oleva elää hyvää elämää. Ihmiset auttavat esim. ikääntyviä vanhempiaan/sukulaisiaan/naapureitaan, harrastavat, on perhe-elämää, lemmikkieläimiä, sosiaalisia verkostoja netissä / netin ulkopuolella - monen monen monen elämässä on jo sisältöä. Jotkut käyvät vapaaehtoistyössä jo nyt. Miksi kaikki tekeminen/aktiivisuus pitäisi rekisteröidä ja tuoda työvoimahallinnon taulukoihin tyyliin tekee/täytyy tehdä tunnin päivässä tai kaksi tuntia päivässä.

Minusta avainsana tässä on omaehtoisuus ja oma aktiivisuus kiinnostuksenkohteena olevassa/olevissa tekemisessä/tekemisissä,  eikä jostakin viralliselta taholta (ylhäältä) mahdollisesti annetut vaihtoehdot, että valitse näistä vaihtoehdoista joku osallistava/osallistuva tekeminen ja ilmoittaudu tekemään.

Työttömiä syyllistetään liikaa. :( Jo haastava taloudellinen tilanne ja työnhaku sinänsä luovat monesti paineita monelle monelle työttömälle/työnsä menettäneelle ja läheisilleenkin.

Lisää inhimillisyyttä ja ymmärtämystä toisten elämäntilanteita kohtaan - niitä kaivattaisiin.

6 kommenttia:

  1. Tälläisesta en ole kuullutkaan. Ei kai tälläista kukaan vakavissaan suunnittele, kuullostaa ihan Päivi Räsäsen älynväläykseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luin tänään uutissivulta siitä. Melkoisia suunnitelmia.

      Siinä kaavailussa mainittiin, että enemmän sosiaaliturvaa, jos osallistuu ja sanktiota, jos ei osallistu.

      Poista
  2. Olen täsmälleen samaa mietlä kanssasi!

    Minua inhottaa jo, kun pääministerimme puhuu siitä, miten pitäisi kantaa vastuu lähimmäisistä (kun yhteiskunnalla ei enää ole varaa). Seuraavaksi tehdään tästäkin hommasta pakko. Ei se näin mene, vaan juuri niin kuin kirjoitit: avainsana on omaehtoisuus! Grrr!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa tehdään valtava määrä vapaaehtoistyötä esim. yhdistyksissä ja moni tapahtuma jäisi järjestämättä ilman vapaaehtoisia.

      Tapahtumia ja toimintaa järjestämässä on hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Yhdistyksissä on jäseninä myös työttömiä ja omaehtoisesti ovat toiminnassa. Harrastukset aktivoivat mun mielestä hyvin ihmisiä.

      Pakko on myös mun mielestä kehno motivaattori. :(

      Poista
  3. Ahaa,sullakin on sama asia täällä mietinnässä... just kommentoin toisaalla samaa asiaa, että jos on kyseessä sellanen työtön, joka masentuneena istuu vaan kotona ja juopottelee, niin semmoselle toki olis hyvä saada aktiviteettia, mutta jotain sellasta, missä se ihminen kokee olevansa hyödyksi. Ei se todellakaan motivoi, että on vaan pakko kihnuttaa jotain pölyrättiä, että sais ruokarahaa! Saatika, jos sillä vielä vie keikan joltain siivousalan yrittäjältä, jolle maksettais samasta asiasta palkkaa.

    Ja juuri hiljattain linkkasin sen yhen lehtijutun naisesta, joka teki vapaaehtoistyötä oma-aloitteisesti, ja siltä vietiin sitten korvaukset, kun se teki hommaa, jota joku vois tehä ihan palkallisena eli se oli työkkärin mielestä töissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin järkytti, kun luin tuon naisen tapauksesta. Yhdistysten tapahtumissa myydään usein makkaraa ja keitetään kahvia tapahtumassa myytäväksi ja se on ihan puhtaasti talkootyötä. Työkkärin pitäisi tutkia ennen kuin suoralta kädeltä luokittelee jonkun henkilön.

      Mä olen sitä mieltä ettei ketään henkilöä pitäisi osoittaa johonkin hommaan (esim. auttamaan vanhuksia), jos ei henkilöllä ole minkäänlaista kutsutumusta siihen. Ja monia töitä voitaisiin teettää palkkatyönä tai yrittäjällä ja siivoustyö on vaativaa työtä, joka pitäisi teettää siihen koulutetuilla.

      Kyllä työn pitäisi olla sisällöltään sellaista, että työntekijä saisi työn tekemisestä itselleen muutakin kuin rahaa eli työn pitäisi olla motivoivaa.

      Poista