torstai 15. elokuuta 2013

Kyllä maailma on muuttunut

Isäni kertoi, että hän oli kerran aikoinaan nuorena miehenä mennyt työvoimatoimistoon työnhakijaksi. Hän oli ehtinyt olemaan siellä asiakkaana vissiin päivän niin yksi työnantaja oli ilmaantunut paikalle ja ottanut hänet töihin. Siihen aikaan (50-luvulla) työntekijöitä ilmeisesti haettiin suoraan työvoimatoimistosta(kin).

En tiedä, mikä on tarkalleen muuttunut, mutta jokin on. Poliitikot puhuvat, että työuria pitäisi pidentää alusta, keskeltä ja lopusta. Samaan aikaan monet firmat ilmoittavat henkilökunnan vähennystarpeista ja julkisen puolen töiden rahoitusta on monelta osin leikattu.

Kyllä elämässä pitäisi sen olla kaikkein tärkeintä, että on elämä suht sopusoinnussa ja tasapainossa ja ihmisten olisi hyvä olla ja heillä olisi läheisiä. Kun keskustelu painottuu talouteen ja rahaan niin tuntuu, että tämä näkökulma on (miltei) täysin unohdettu. :(
24 kommenttia:

 1. Totta turiset! Muu hyvinvointi tulee ensin ja sitten vasta taloudellinen. Mutta täytyy sanoa, että kyllä se rahattomuuskin varmasti ahdistaa, ainakin minua. Mutta onneksi on nuo tärkeimmät kunnossa, hyviä ystäviä, ihanat pojat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosiaaliset verkostot ovat todella tärkeitä - läheiset/ystävät/perhe. Rahaa on rajallisesti, mutta onneksi on olemassa jotakin vielä todella paljon tärkeämpää eli rakkaat ihmiset. :)

   Poista
 2. Niin, noissa puheissa on paha ristiriita. Töitä pitäs tehdä kehdosta hautaan, mutta palkan maksaminen siitä tuntuu olevan tosi vastenmielistä.

  Ei raha ole tärkeintä elämässä, kunhan sitä on riittävästi. Mutta ei kyllä kaikilla ole rakkaita ihmisiäkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkaat ihmiset ovat tärkeitä ja niitä soisi olevan kaikilla ihmisillä. Surullista ettei kaikilla ole. :(
   Tuo mitä ensin mainitsit - sekin on niin totta.:(

   Poista
 3. Se eläkeiän rajan nostaminen tuntuu ihan hullulta. Ihmiset puristettaisiin loppuun kun sitruunat. Eikä se eläkkeelle lähtö pakko ole, voivathan he jatkaa, joilla on kuntoa ja haluja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Moni on aloittanut nuorena hommat ja sitten ei päästettäisi eläkkeelle. Ja toiset ammatit ovat fyysisesti raskaampia kuin toiset.

   Poista
 4. Mä komppaan kikiä ja samaa mieltä tästä eläkerajan korotuksesta, ei sitten niin mitään järkee. Nuorissa se elämä alkaa ja olisi hyvä saada nuorille töitä. Mutta ajatelkaas sitä, että oma äitini sanoi, että hänet korvattiin tietokoneella aikanaan töissä. Eli maailma on mennyt niin lujaa eteenpäin, että suurinosa työmenetelmistä korvataan koneilla ja siksi niitä työpaikkojaan ei ole enään niin paljon kuin aikanaan on maailmassa ollut!

  Eihän ihmiset kerkiä mistään eläkeiästä edes nauttimaan, kun sitä eläkeikää korotetaan. Korottasivat edelleen niitä opiskelijoiden tuloja... edelleenhän puhutaan että moni opiskelija ei pärjää ellei vanhemmat auta rahallisesti ja on mentävä töihin saadakseen maksettua eläminen. No.."joo musta ei tule politikkoa", se on joskus jo kokeiltu. Mutta hyvän aiheen sirpa tänne nyt aloitti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen tehtiin työt enemmän ihmistyönä - kurjaa, että koneellistaminen on vienytkin työtä. :(

   Se on totta, että opintotuella on hyvin vaikeaa pärjätä. Monet nuoret eivät uskalla ottaa lainaa, kun siitä ei ole takeita, että onko töitä valmistumisen jälkeen - työtarjonta vaihtelee niin paljon aloittain.

   Poista
 5. Niin totta!!
  Mä oon kans samaa mieltä, että tuossa eläkeiän nostamisessa ei ole mitään järkeä! Kyllä olisi paljon parempi juttu, että annettaisiin mahdollisuus nuoremmille, mutta kun nuoremmat eivät pääse edes kokeilemaan taitojaan, kun kymmeniä vuosia ovat työttöminä. Monella olisi kuitenkin halua töihin, ei toki kaikilla.
  Kyllä on tosi tärkeä asia tämä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorille olisi tärkeää saada töitä, että pääsisivät omassa elämässä alkuun ja voisivat hankkia tarpeellisia juttuja. Nuoret tarvitsevat töitä ja tuloja. :)

   Poista
 6. Minulle tää työttömyys on niin tuttu juttu etten jaksa enää edes kantaa ottaa puoleen jos toiseen.
  Onnellinen olkoon hän jolla vakityö on. Itselle kelpais ihan osa-aikanenkin pesti kunhan työ on sopiva eikä liikaa taakkaa tuova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen ollut töissä ja työttömänä monta kertaa. Vakityö olisi ihana juttu!

   Poista
 7. Toden totta näin se menee!
  Asiaa olet kirjoittanut.
  Mukavaa perjantai päivää ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Jotenkin uutiset kirvoittivat aiheen mieleen.
   Mukavaa viikonloppua! :)

   Poista
 8. Muistan minäkin sen ajan, kun työvoimatoimiston kautta sai ihan oikeasti töitä :)

  VastaaPoista
 9. Nykyään työvoimatoimiston kautta saa töitä korkeintaan epäsuorasti. Sitä en tiedä onko se cv-netti systeemi millainen, mutta työkkärin harjoittelujen kautta voi vaikka saadakin töitä, jos on onnea. Sillä perinteisellä tavalla ei kyllä enää kukaan työkkärin kautta töitä saa.

  Saa nähdä tuossa vuoden vaihteen tienoilla taas, näillä näkymin silloin loppuu työt. Ei hyvältä näytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on tullut cv-netin kautta ihan eri alan työpaikkailmoituksia kuin oman alani. ;)

   Poista
 10. itsekkin olen näitä asioita miettiny mihin tässä vielä joutuu. Toden näkösesti kun minä jään eläkkeelle ei sitä eläkettä ole enää edes olemassa joka asiata kun leikataan töissä pitää olla pääpaketissa 90v jos sinne asti elääkään. Aika karua mutta totta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uumoilen samaa, että eläkeikä karkaa aina vaan ylemmäs.

   Poista
 11. Vakitöistä haaveillen vaan täälläkin -.- Keikkatöitä ja freelancehommia osuuskunnan kautta on tällä hetkellä suunta. Välillä on ihanaa, kun saa nähdä ja tehdä niin erilaisia juttuja ja jokainen keikkahomma on erilainen. Jotkut työt tuntuvat myös ihan lomalta tai vapaa-ajalta :D Toisena puolena sitten, että koskaan ei tiedä onko töitä enää esimerkiksi puolen vuoden päästä, joten talouden pitkäaikainen suunnittelu on ihan mahdotonta. Samaan aikaan kun on tuttavaporukasta puolet työttömänä, toinen puoli on ihan hilkulla hajoamassa töissä, kun eivät ehdi tehdä sitä mitä pitäisi ja enemmän haluttaisiin koko ajan :/ Ei mene tasan ja järkevästi tämä, ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi hyvä tilanne, että töitä olisi sopivasti kaikille muttei kellään liikaa, ettei stressi pukkaisi päälle.

   Mieleinen työ on aina tosi upea juttu! :)

   Poista
 12. Kun eläkeikää nostetaan, niin lisätään työttömien määrää. Kokoajan potkitaan ihmisiä pihalle - vanhemmasta päästä. Ennen olisi lähdetty eläkkeelle, nykyään kortistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta - työllisten määrä ei suoraan lisäänny eläkeikää nostamalla.

   Poista